Скринінг раку грудей. Кому потрібно проходити?

Щороку тисячі українок довідуються про свій діагноз — рак молочної залози. Це одне із найпоширеніших онкологічних захворювань в усьому світі.

І ось що важливо усвідомити кожній жінці. Якщо хворобу виявлено на ранній стадії, шанси на одужання — дуже високі. Саме тому важливо регулярно проходити обстеження. Навіть якщо нічого не турбує.

Скринінги — одне із досягнень сучасної медицини. Така діагностика дозволяє виявляти рак на ранній стадії, коли лікування — найефективніше. Сьогодні розглянемо, які обстеження молочних залоз дозволяють лікарям переконатися, що з вашим здоров’ям усе гаразд.

Мамографія: золотий стандарт

Мамографія — це рентгенівське дослідження молочних залоз. В усьому світі вважається основним методом скринінгу. Обстеження дозволяє виявляти найменші небезпечні зміни у тканинах грудей, які неможливо помітити під час самообстеження.

В LISOD встановлений сучасний мамограф із функцією томосинтезу. Порівняно із традиційною мамографією, обстеження викликає менше неприємних відчуттів.

Під час діагностики молочна залоза обстежується позрізово, фахівці отримують серію чітких зображень. Завдяки цьому навіть найменше утворення не залишиться поза увагою спеціаліста. Лікар може оцінити розмір і форму кожної підозрілої знахідки, визначити її розташування.

Мамографія з томосинтезом підходить для жінок зі щільними тканинами молочної залози, що характерно для молодого віку. Звичайна мамографія в таких випадках неінформативна.

Імпланти грудних залоз, вагітність, грудне вигодовування, малий чи великий розмір грудей, наявність кардіостимулятора тощо — не протипокази для мамографії (проводиться за рекомендацією лікаря).

Обстеження займає лише кілька хвилин.

Кому рекомендовано?

  • Усім жінкам від 40 років — раз на один-два роки. З віком ризик захворіти зростає, тож не варто допускати дуже великих інтервалів між обстеженнями.
  • Жінкам, які мають сімейний анамнез. Якщо у близьких родичок (мати, сестра, бабуся) діагностовано рак грудей, регулярні обстеження варто почати вже після 35 років.
  • Жінкам з утвореннями в грудях, виявленими самостійно або на огляді у фахівця.

УЗД: молодим жінкам

Ультразвукове дослідження грудей зазвичай використовують як основний метод обстеження жінок молодого віку. У пацієнток до 40 років тканина залози має щільнішу структуру. Це ускладнює діагностику за допомогою мамографії. В такому випадку проводять УЗД, яке дозволяє виявити небезпечні зміни або утворення.

Метод є абсолютно безпечним, не має променевого навантаження, адже використовує звукові хвилі. Завдяки цьому підходить для регулярного моніторингу стану грудей.

Кому рекомендовано?

  • Усім жінкам до 40 років. Особливо якщо є будь-які зміни в грудях.
  • Жінкам, які годують грудьми, або вагітним. Інколи через гормональні зміни можуть виникати неприємні симптоми в грудях. УЗД дозволяє без обмежень перевіряти стан залоз.
  • Як додаткове дослідження після мамографії. Часто УЗД призначають як ще один метод обстеження для встановлення точного діагнозу. 

МРТ: більше інформації

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) молочних залоз — це один із найбільш сучасних методів візуалізації. Його використовують найчастіше як допоміжний — у складних випадках або тоді, коли інші методи не дають достатньо інформації.

Може проводитись із контрастним підсиленням, таким чином виявляються найдрібніші утворення в грудях. Процедура обстеження триває 30-60 хвилин.

Кому рекомендовано?

  • Жінкам із мутаціями BRCA1 або BRCA2. Такі генетичні помилки значно збільшують ризик появи раку. МРТ для таких пацієнток може проводитись щороку після 30 років.
  • Як додаткове дослідження після УЗД і мамографії. Якщо ці методи виявляють підозрілі утворення, але не дають можливості точно визначити, про що йдеться. МРТ дозволяє отримати докладнішу картину стану молочних залоз.

Чому варто робити скринінги?

Регулярні обстеження — це ваш шанс уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

На ранніх стадіях рак грудей зазвичай не має жодних симптомів. Саме тому варто проходити діагностику, коли здається, що все в повному порядку.

Якщо рак діагностувати на ранній стадії, це суттєво підвищує шанси на повне одужання. Скринінг — це можливість запобігти важкому перебігу хвороби. Це проста процедура, яка може врятувати ваше життя.

Оберіть метод скринінгу — і вже сьогодні запишіться на обстеження. Подбайте про здоров’я і водночас — про власне майбутнє.

 

Запишіться на діагностику:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини