Рак сечового міхура: як розпізнати небезпеку?

Чи має рак сечового міхура такі симптоми, за якими можна запідозрити цю хворобу? Давайте розбиратись!

Зазвичай пацієнти впевнені, що серйозну проблему зі здоров’ям вони розпізнають у себе одразу — і неодмінно звернуться до лікаря. Проте на практиці маємо зовсім іншу картину. Злоякісні пухлини часто взагалі ніяк не проявляють себе. А коли з’являються симптоми, пацієнти сприймають їх за прояви запалень або інфекцій тощо.

Проте високі шанси на одужання і збереження високої якості життя у багатьох випадках залежать від раннього виявлення хвороби. Тож варто знати, які симптоми можуть вказувати на небезпеку. І сьогодні говоримо про рак сечового міхура.

Будьте уважними до деталей

Небезпека раку сечового міхура в тому, що його симптоми нагадують інші хвороби. Наприклад, цистит. У людини з’являється часте сечовипускання, відчуття болю, печіння під час цього процесу. Зазвичай пацієнти вирішують лікуватися самостійно, купуючи в аптеці препарати, що полегшують стан. Проте симптоми, зникаючи на якийсь час, повертаються знову. І знову. І навіть антибіотики не змінюють ситуацію на краще.

Або це може бути інша ознака. Вона не спричиняє дискомфорту, не викликає болю. Кров у сечі. Це може бути ледь помітний рожевий відтінок. Ви подумки відзначаєте, що, мабуть, то так вплинув салат із буряка (чи що там було на вечерю). І ігноруєте побачене, сподіваючись, що все зникне так само швидко, як і з’явилось. Проте це одна із найбільших помилок! Не варто чекати, поки симптоми посиляться, потрібно діяти одразу!

Рак сечового міхура може мати і інші симптоми, які спершу здаються несуттєвими.

Наприклад, часто виникає відчуття, що ви не повністю спорожнили сечовий міхур, і одразу після виходу з туалету хочеться повернутися знову.

Чи ви почали частіше прокидатися вночі, щоб сходити по-маленькому. Так, це можуть бути і вікові зміни, і вплив стресу. Але такий висновок має зробити лікар.

Усі зміни у стані здоров’я, які здаються незвичними, усі симптоми, які повторюються і ніяк не дають вам жити спокійно, — це привід для детального обстеження. І в таких випадках доцільно проконсультуватись з онкоурологом.

Фактори ризику

Кожній людині, яка захворіла на рак, здається, що це сталося неочікувано й випадково. Проте лікарі знають, що ймовірність захворіти підвищується, якщо є певні фактори ризику.

  • Перш за все, це куріння. Воно збільшує ризик появи пухлини в кілька разів! Тому якщо ви досі тримаєте в руці цигарку — хай це нагадування буде вагомою причиною нарешті позбутися шкідливої звички.
  • Ще один фактор — вплив токсичних хімічних речовин. Люди, які працюють у шкідливих умовах (переважно це хімічна, текстильна або нафтопереробна промисловість), мають постійний контакт із токсинами — це значно збільшує ризики. Проте захворіти можуть і представники інших сфер діяльності.
  • Чоловіча стать. Саме так, тільки цей фактор в кілька разів збільшує ймовірність появи пухлини сечового міхура.
  • А ще впливають інші хвороби — наприклад, хронічні запальні процеси в сечовому міхурі.
  • Звичка терпіти і не поспішати до туалету, коли хочеться. Унаслідок цього шкідливі речовини, які містяться в сечі, довше впливають на стінки сечового міхура.

Діагностика. Розставляємо крапки над «і»

Один із найпростіших аналізів, який може бути проведений ще до відвідання лікаря, — це аналіз сечі. Таке просте дослідження дозволяє виявити наявність крові, навіть якщо її не видно неозброєним оком.

У LISOD пацієнтів приймає досвідчений онкоуролог або клінічний онколог. Лікар проводить клінічний огляд, вивчає результати обстежень (якщо вони є), з’ясовує симптоми, які хвилюють пацієнта, збирає особистий і сімейний анамнез. Фахівець може призначити дообстеження — якщо в цьому є потреба. Зазвичай це може бути УЗД сечового міхура та/або КТ органів черевної порожнини.

Ключовий метод діагностики — цистоскопія. Це ендоскопічний огляд порожнини сечового міхура. Якщо лікар виявляє підозріле утворення, проводиться біопсія для отримання зразка тканин і подальшого дослідження в лабораторії. Саме так встановлюється точний діагноз і отримується інформація про пухлину, що дозволяє консиліуму фахівців обрати тактику лікування.

Що далі?

Щоб одужати, потрібно пройти лікування. На сьогодні у лікарів є ефективні опції, передбачені міжнародними протоколами. Це хірургія (від малоінвазивних втручань до складних онкопластичних операцій), променева терапія та медикаментозна терапія (хіміє-, імуно- та таргетна терапія).

Якщо захворювання виявляють на ранніх стадіях, шанси на повне одужання надзвичайно високі. Тому важливо не відкладати звернення до лікаря, якщо ви помітили щось підозріле.

У Лікарні ізраїльської онкології LISOD працює команда висококласних фахівців із досвідом лікування навіть складних випадків хвороби. Спеціалісти діють разом, застосовують найсучасніші методи, щоб пацієнт мав змогу подолати захворювання і зберегти високу якість життя.

Хочемо ще раз нагадати: ваше здоров’я у ваших руках. Не чекайте, поки проблема стане серйозною. Регулярні медичні обстеження, уважність до свого організму та відмова від шкідливих звичок — це ті прості кроки, які можуть зберегти вам життя. Виникають неприємні симптоми — не відкладайте візит до лікаря. Зробіть це сьогодні, щоб не шкодувати завтра.

 

Запишіться на консультацію або обстеження:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини