Рак гортані. Симптоми та важливість ранньої діагностики

Рак гортані – це серйозне захворювання, яке розвивається  в ділянці горла. Без своєчасного лікування хвороба швидко прогресує, порушуються процеси дихання і ковтання, людина втрачає голос. Саме тому украй важливо діагностувати хворобу якомога раніше, щоб одразу розпочати лікування і зберегти високу якість життя.

Проблема полягає в тому, що ранні симптоми раку гортані не дуже виразні. Пацієнти часто ігнорують їх, сприймаючи за прояви застуди або інших захворювань. Але оскільки рання діагностика суттєво збільшує шанси на одужання, сьогодні розглянемо, на що варто звертати увагу кожній людині.

Перший симптом, які не можна ігнорувати

Один із найпоширеніших симптомів раку гортані — зміна голосу. Найчастіше з’являється охриплість, голос стає не таким дзвінким. Звісно, це може бути пов’язано з інфекційними захворюваннями. Або ж хтось занадто гучно вболівав за свою улюблену футбольну команду під час останнього матчу. Проте якщо охриплість не зникає протягом двох-трьох тижнів, варто звернутись на огляд до лікаря.

На що ще звернути увагу?

Крім зміни голосу (аж до його втрати), при раку гортані може з’являтись:

  • відчуття стороннього тіла в горлі;
  • біль;
  • утруднення при ковтанні;
  • збільшення лімфовузлів на шиї;
  • тривалий кашель тощо.

У разі появи таких ознак рекомендуємо пройти обстеження

Що включає діагностика?

При підозрі на рак гортані перш за все проводиться клінічний огляд фахівцем, вивчення симптомів і скарг.

Може бути проведена ларингоскопія – ендоскопічний огляд гортані. Якщо лікар виявить підозрілі утворення, призначається біопсія. Це процедура, під час якої беруться зразки тканин із патологічної ділянки для гістологічного дослідження.

Для уточнення діагнозу також може бути рекомендована комп'ютерна томографія (КТ) або магнітно-резонансна томографія (МРТ).  Ці дослідження допомагають визначити розмір пухлини, оцінити її поширення на прилеглі та віддалені органи. У деяких випадках показана позитронно-емісійна томографія (ПЕТ-КТ).

Ви можете пройти всі ці діагностичні процедури в LISOD — у спокійних і комфортних умовах, швидко і якісно.

Хто в групі ризику?

Найчастіше рак гортані діагностують у пацієнтів старше 60 років. Підвищений ризик появи пухлини мають ті, хто курить та/або зловживає алкоголем.  Також негативно позначається на здоров’ї робота у шкідливих умовах (з хімічними речовинами). 

Таким людям потрібно уважніше стежити за змінами самопочуття і регулярно проходити огляди у лікаря.

Чому важлива рання діагностика?

За статистикою, якщо рак гортані виявлений на ранній стадії, успіх у лікуванні можна досягти у близько 90% випадків. Проте з прогресуванням хвороби виникає потреба у застосуванні більш агресивних методів лікування, а вірогідність досягти одужання зменшується.

Закликаємо вас ніколи не ігнорувати симптоми, які здаються незвичними або довго не зникають. Навіть якщо ви думаєте, що це якась легка хвороба, порадьтеся з фахівцем.

Зверніться в LISOD, щоб виключити або підтвердити онкологічне захворювання. У разі виявлення пухлини консиліум фахівців дасть рекомендації щодо оптимальної тактики лікування.

Ми будемо поруч з вами на кожному етапі лікування.

 

Запишіться на прийом і розпочніть шлях до одужання:

0-800-500-110 — дзвінки по Україні безкоштовні;

+38-044-277-8-277.

Інші новини